Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Wat is het?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een therapievorm waarbij het aanvaarden van jouw (onverklaarde) klachten centraal staat (acceptance). Je leert tijdens de therapie om met je (vervelende) emoties, gedachten en lichamelijke sensaties om te gaan. Zo krijg je weer ruimte om je te richten op zaken die voor jou belangrijk zijn (commitment). Het doel is niet om de klachten te verminderen of op te lossen, maar om je veerkracht te vergroten.

Hoe werkt het?

Bij ACT ga je samen met je behandelaar de gevolgen van je klachten ontdekken en accepteren. De behandeling wordt afgestemd op jouw behoeften. Je werkt aan je mentale flexibiliteit en richt je aandacht op wat jij echt belangrijk vindt. Je leert om op een flexibele manier om te gaan met obstakels waar je tegenaan loopt. Je gaat aan de slag met je gedachten, emoties en je lichamelijke sensaties. Dit doe je aan de hand van concrete oefeningen om je mentale weerbaarheid te vergroten. Onderdelen van mindfulness en CGT komen in deze behandelvorm ook aan bod.

Voor wie?

ACT is een behandelvorm voor jou wanneer je je graag wil richten op wat echt belangrijk voor je is. Het wordt ingezet bij bijvoorbeeld angst- en stemmingsklachten, chronische pijn, dwang en stress. ACT wordt vaak toegepast tijdens kortdurende behandeltrajecten en trajecten binnen de kortdurende generalistische ggz.

contact hersencentrum