Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Wat is het?

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een gestructureerde en klachtgerichte vorm van therapie waarin je jouw gedachten, gevoelens en gedrag onderzoekt en bijstelt. In deze behandeling wordt niet uitgebreid stilgestaan bij het verleden, maar ligt de focus op het heden en de toekomst.

Hoe werkt het?

Bij cognitieve gedragstherapie breng je samen met je therapeut jouw klachten in kaart. Je onderzoekt wanneer je bijvoorbeeld last krijgt van angstige of negatieve gedachten, of op welke momenten je sombere gevoelens ervaart. Er wordt gekeken naar hoe jouw klachten in concrete situaties ontstaan en naar de gevolgen die zij hebben. Je gaat samen met je therapeut op zoek en leert alternatieve manieren om tegen situaties aan te kijken. Hierdoor kunnen je gevoelens, gedachten en gedag veranderen. Je verwerft nieuwe vaardigheden aan de hand van verschillende (huiswerk)oefeningen.

Cognitieve gedragstherapie is een actieve manier van behandelen. Het is bewezen effectief voor zowel kinderen als volwassenen.

Voor wie?

CGT wordt vaak toegepast tijdens kortdurende behandeltrajecten en leent zich daardoor uitstekend voor trajecten binnen de BGGZ. CGT is de behandelvorm van eerste keus volgens de richtlijnen. Het wordt ingezet bij bijvoorbeeld angst- en stemmingsklachten, dwangklachten, AD(H)D en somatoforme stoornissen.

contact hersencentrum