EEG- en qEEG-diagnostiek

Voor EEG- en qEEG-diagnostiek worden losse elektrodes op of wordt een kapje over het hoofd geplaatst. De activiteit van de hersengebieden onder de elektrodes kan daarna worden gemeten.

Dankzij deze EEG-meting kunnen we uitgebreid de activiteit van verschillende hersengebieden in kaart brengen. Ook krijgen we zicht op de mate van communicatie tussen de gebieden, waardoor gerichter kan worden getraind. We maken zowel een kwantitatieve analyse (qEEG) als kwalitatieve analyse (traditionele beoordeling).

Kwalitatieve analyse

Wij beschouwen een traditionele beoordeling als onmisbaar voor een gedegen analyse. Veel ziektebeelden zijn niet te onderscheiden op basis van onderzoeksdata alleen.

Bij de kwalitatieve beoordeling van EEG wordt niet alleen gekeken naar de snelheid en de kracht van neuronen, maar ook naar de vorm (morfologie) van de verschillende golven die op een EEG-grafiek te zien zijn.

Kwantitatieve analyse (qEEG)

QEEG staat voor kwantitatief EEG. Daarbij wordt er alleen gekeken naar verschillende frequenties, die via statistische bewerkingen uit de meting kunnen worden gefilterd. Deze data kunnen relatief eenvoudig worden vergeleken met data van gezonde personen. Voor de interpretatie van qEEG-data kunnen wij ons baseren op vergelijkingen met EEG’s uit onze eigen databases (Braincentre Europe), en uit de uitgebreide Neuroguide Normative Database. Ook hebben wij de beschikking over programma’s als EEG-lab, (s)Loreta en Emegs.

Aan de hand van qEEG-databases kan met deze techniek goed in beeld worden gebracht vanuit welke globale structuren eventuele afwijkende activiteit afkomstig is, en hoe de communicatie tussen verschillende gebieden verloopt. Het grootste nadeel is dat deze techniek alleen betrouwbaar is om activiteit in de buitengelegen delen van het brein (neocortex) te meten en dat de zogenoemde spatiële resolutie beperkt is. Er kan in de praktijk dus niet heel precies mee worden gemeten. Een groot voordeel ten opzichte van andere hersenscantechnieken, is de hoge temporele resolutie. Dit betekent dat het EEG direct verandert bij bijvoorbeeld het uitvoeren van een taak. Dankzij de verfijnde technieken kunnen we hierdoor in sommige gevallen een idee krijgen wat er mis gaat wanneer iemand op een bepaalde taak zwak presteert.

EEG- en qEEG-onderzoeken worden uitgevoerd in onze praktijken in Amsterdam en Alkmaar.

qeeg
contact hersencentrum